Om Touring Motor Gliders Sweden


Touring Motor Gliders Sweden började som en idé om en lista över alla motorseglare av kategorin TMG som finns i Sverige.

Touring Motor Gliders SWEDEN


Det blev texten i loggan för projektet. Jag valde att göra den med engelsk text just för att det skulle vara lätt för alla att hitta och förstå vad det handlar om. Färgerna är valda efter svenska flaggans färgspecifikationer. Eftersom internationella symbolen för segelflyg är 3 vita måsar i en blå cirkel ville jag få in det i projektloggan. Jag ville få med ett flygplan med en linje eller båge bakom sig. Ungefär som Flygeventyr, Segelflyget och många flygklubbar har. Flygplanet i sig är en blandning av flera motorseglare. En smal kropp och långa vingar var i åtanke. Den skulle också vara simpel för att bli lämplig för tryck samt brodyr.

Tryck här för facebooksidan

TMG-FLYERS SWEDEN


Loggan för "Sveriges TMG-Flygare" I samband med projektet att ta fram listan förstod jag att det skulle vara minst lika praktiskt att sammla så många som möjligt av Sveriges TMG-Flygare i en grupp.

Kriterierna för loggan var en fiskmås, några cumulus, en propeller, någon flygarmössa eller headset samt svenska flaggans färger. Det var så TMG-Flyers loggan blev till.


Tryck här för att hitta gruppen

Magnus Eriksson


Det är jag som driver det här projektet och det kommer jag fortsätta med så länge jag har tid och lust. Det är ett ideellt projekt som drivs av ren nyfikenhet och eget intresse då TMG är det jag flyger mest. Tanken är att sidans driftkostnad på sikt ska finansieras av en årlig TMG-Tävling.

 
Jag själv började flyga 2008 på Vängsö flygfält genom Östra Sörmlands Flygklubb. I dagsläget flyger jag till större delen i Dalarna men är medlem i flera klubbar bl.a. Borlänge och Gagnef. Ett mål är att försöka resa runt i Sverige och provflyga så många Motorseglare som möjligt.

Peter Christensen


Våren 2020 fanns en komplett lista på hemsidan. Allt var manuellt upplagt och hjälp med att få till en sökfunktion behövdes. Det var då Peter kom in i projektet. Han har byggt databasen som han nu är med och administrerar.


"Jag började flyga TMG 2009 i Älvsby Flygklubbs motorseglare, som var en Vivat med registreringen SE-UCI.

Mina behörigheter är IMC, full AVA, FI och FE, och jag kämpar för tillfället med att bevara min lärarbehörighet, som verkar vara ett avslutat kapitel i och med att enbart EASA villkor ska gälla från 8. April 2020.


Man ska alltid stödja ett bra initiativ, och när Magnus efterlyste hjälp till att automatisera tmgsverige.se, tyckte jag att det var dags att erbjuda mina begränsade kunskaper i html, css, php, javascript och mysql. Så får vi hoppas att resultatet blir en både tekniskt effektiv och estetiskt tilltalande webbplats."

Hur det började 


Efter att ha provat på ett par olika motorseglare genom åren så blev jag nyfiken på hur många som finns i Sverige och framförallt vart någonstans. Vid flera tillfällen så såg jag i kommentarsfälten på sociala medier att andra TMG-flygare blev glada och överraskade över att se att det faktiskt fanns flera motorseglare och fler TMG-Piloter i Sverige men det fanns inget specifikt TMG forum för oss. Det var då jag fick en idé om att göra en lista lättillgänglig för alla.

Det har från början varit planer på att göra den tillgänglig på flera språk. Det började med en utlandsresa. Jag var på besök i Ioánnina, Grekland för att delta på ett bröllop. Flera månader innan resan hade jag sökt efter en lokal flygklubb men utan resultat. Jag hade sett en bild från ett youtube-klipp så jag började att leta vidare på plats. Till slut fick jag kontakt med en av Greklands dåvarande enda 10 TMG-Piloter. Det var den absolut omständigaste process jag gått igenom för att få flyga en motorseglare. Men det var utan tvekan värt varenda cent och sekund. Det var helt klart den häftigaste flygturen jag gjort.

Av den anledningen vill jag göra det enkelt för alla besökande piloter från andra länder att hitta närmsta lokala flygklubb och TMG. För den som är på besök i Grekland rekommenderar jag varmt att ta kontakt med Ioánninas flygklubb för att boka en tur med John Dimos i klubbens SF25B, D-KOSI.